Kubai felsőoktatási delegáció az ELTE-n

Reynaldo Velázquez Zaldívar felsőoktatási miniszterhelyettes és nyolc egyetem képviselői oktatási és tudományos együttműködésekről tárgyaltak Lágymányoson.

2023.11.01.
Kubai felsőoktatási delegáció az ELTE-n

Október végén az Eötvös Loránd Tudományegyetemre látogatott Reynaldo Velázquez Zaldívar kubai felsőoktatási miniszterhelyettes nyolc kubai egyetem vezetőjével, a látogatáson részt vett Guillermo Vázquez Moreno, Kuba budapesti nagykövete is. A küldöttség Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnökének meghívására érkezett Magyarországra, hogy a Magyar-Kubai Rektori Fórum keretében feltérképezze a két ország felsőoktatási intézményei közötti oktatási és tudományos együttműködés lehetőségeit.

A delegációt az ELTE Informatikai Karán Jesús Reyes Nuñez nemzetközi és pályázati ügyekért felelős dékánhelyettes, illetve Botzheim János egyetemi docens, a Mesterségi Intelligencia Tanszék vezetője fogadták. A tanszéken Gyöngyössy Natabara Máté és Lonklang Aphilak doktoranduszhallgatók mutatták be az ELTE AI és AI-alapú robotikai fejlesztéseit. Kiemelték, hogy a mesterséges intelligencián alapuló kutatási projektek világszerte az innovációk és az egyetemek közti nemzetközi együttműködések egyik fő hajtóerejét jelentik.

A kubai vendégeket az ELTE Társadalomtudományi Kar képviseletében Szűcs Zoltán Gábor nemzetközi dékánhelyettes köszöntötte, aki a TÁTK képzési portfoliójának bemutatása után hangsúlyozta a kontinenseken átívelő szakmai kapcsolatok jelentőségét a felsőoktatásban, továbbá felhívta a figyelmet a kultúrák közti tudományos párbeszéd fontosságára.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar és az ELTE TáTK által közösen működtetett ELTE Latin-Amerika Kutatóközpont képviseletében Soltész Béla egyetemi adjunktus, a TÁTK Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója mutatta be az egyetem latin-amerikai kapcsolatrendszerét, valamint beszámolt az ELTE-n zajló Latin-Amerika-kutatások eredményeiről.