Venezuela: van kiút a válságból?

2023.03.13.
Venezuela: van kiút a válságból?

Az ELTE Latin-Amerika Kutatóközpont (Centro de Investigaciones sobre América Latina) az új félévben is folytatja „Latin-Amerika a XXI. században” című nyilvános előadás-sorozatát.

A sorozat következő rendezvénye:
Március 22. szerda 17:30: Venezuela: van kiút a válságból?

Az elmúlt években soha nem látott társadalmi és gazdasági összeomlás ment végbe Venezuelában. Bár az ország a világ legnagyobb kőolaj-készletével rendelkezik, a lakosság jelentős része számára az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, higiéniai cikkek beszerzése is nehezen megoldható problémává vált. A hiperinfláció teljesen elértéktelenítette a hazai valutát, és kivándorlók milliói hagyták el az országot, ahol egy évtizeddel korábban, Hugo Chávez elnöksége alatt még szociális programok tucatjai segítették a rászorulókat. A válság okai sokfélék: a kőolaj árának csökkenése, az amerikai szankciók és Maduro-rezsim rugalmatlan és átpolitizált válságkezelése egyaránt szerepet játszott a helyzet kialakulásában. Az elmúlt egy év során azonban egyre több jel utal arra, hogy változnak az idők Venezuelában. Az infláció lelassult, a nyugati olajcégek a visszatérést fontolgatják, és az ellenzék tárgyalásokba kezdett a kormánnyal. Lehetséges, hogy van kiút a válságból? Erre keressük a választ Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője, az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza segítségével, aki több alkalommal - legutóbb alig néhány hete, 2023. március elején - járt Venezuelában.

A rendezvény első felében Kupi László fényképes úti beszámolót tart, utána pedig Soltész Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Politikai és Nemzetközi Tanulmányok intézetének adjunktusa kérdezi az előadót a venezuelai politikai folyamatokról és a közeljövő lehetséges perspektíváiról.

A rendezvény helyszíne: ELTE Spanyol Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/C, 278. terem.

A rendezvény magyar nyelven zajlik, nyilvános és díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A beszélgetés itt visszahallgatható.