KÖNYVBEMUTATÓ -- LILIANA LEGYŐZHETETLEN NYARA

2024. június 18. 18 óra, Budapesti Cervantes Intézet

2024.05.29.
KÖNYVBEMUTATÓ -- LILIANA LEGYŐZHETETLEN NYARA

A Budapesti Cervantes Intézet és a Sonora Kiadó közösen mutatja be Cristina Rivera Garza nagy sikerű kötetét, a nemrég magyarul is megjelent Liliana legyőzhetetlen nyarát (Eőry Zsófia fordítása). A különleges eseményen a kiemelkedő tehetségéért és a kortárs irodalmi színtéren elért eredményeiért nemrég Pulitzer-díjjal jutalmazott írónő személyesen is jelen lesz.

A bemutatón az írónővel Miklós Laura, a Sonora Kiadó alapítója beszélget. Az esemény során nemcsak a könyvbe nyerünk betekintést, de egyaránt terítékre kerülnek Rivera Garza további kötetei és eddig életművének nagyhatású témái.

Időpont: 2024.06.18, 18:00
Helyszín: Budapesti Cervantes Intézet

A beszélgetés spanyolul zajlik, az esemény alatt szinkrontolmácsot biztosítunk.

Az esemény ingyenes, a férőhelyek korlátozottak.

A kötet a helyszínen megvásárolható, a kiadó webshopján már elérhető:

https://tinyurl.com/sonoraweb

Együttműködőnk az Eötvös Loránd Tudományegyetem Latin-Amerika kutatóközpontja.

Ismertető:

Liliana Rivera Garzát 1990. július 16-án, Mexikóvárosban gyilkolták meg. Testvére, Cristina Rivera Garza huszonkilenc évvel később rekonstruálja húga utolsó éveit, miközben arra keresi a választ: miért és ki által veszítette életét Liliana egy átlagosnak tűnő nyári napon, s hogyan maradhatott büntetlenül a lány gyilkosa? Rivera Garza nyomozása, melynek kiindulópontja egy elveszett bűnügyi akta, a bürokrácia útvesztőin, a patriarchális politikai játszmákon, a bensőséges és megfakult családi emlékeken át vezet. Állhatatos kutatásával a szerző végül nemcsak az elkövető személyére derít fényt, hanem feltárja a nőgyilkosságokkal és a párkapcsolati terrorral kapcsolatos lokális és globális problémákat. Rámutat arra, hogy a világ számos pontján megtűrt, normalizált erőszak miként roncsolja a társadalmi rendszereket, a kulturális szabályokat, a viselkedési szokásokat, sőt a hétköznapi nyelvhasználatot is.

A Liliana legyőzhetetlen nyara a kortárs világirodalom hiánypótló remekműve, egy dühös kiáltvány a bántalmazás és az elnyomás ellen, az elszámoltatás és a felelősségre vonás mellett. Oknyomozó tényregény, társadalmi elemzés, ugyanakkor testvértörténet és emlékirat is, amely naplórészleteken, személyes vallomásokon, lírai szépségű, megrendítő visszaemlékezéseken keresztül rajzolja meg egy magával ragadó személyiségű fiatal lány tragikus halálát. Cristina Rivera Garza bátor szembenézése és mély együttérzése nekünk, olvasóknak is segíthet, hogy képesek legyünk megbirkózni saját félelmeinkkel, felelősségérzetünkkel, a feszítő gyásszal.

(Kép forrása: Facebook)